BLOG


Vékávéčka
Expedice Valachy 2020, den třetí, 3.8.2020

Vrchařská koruna Valašska je soutěž, které se mohou zúčastnit děti i dospělí. Cílem je absolvovat na kole 20 vrcholů valašských velehor v kategorii dospělých nebo 50 vrcholů v kategorii dětí. Proč to mají děti těžší? No zřejmě proto, že Valaši jsou jako staří Sparťané. Kraj drsných horalů, kteří veškeré neduhy včetně infarktu úspěšně léčí slivovicí (to máme potvrzeno od lékaře z Valmezu), nesnese slabochy.



Protože i naše bikerská rodinka je drsná, účastníme se již podruhé soutěže, během které nebohé děti nastoupají na bicyklech tisíce metrů. Soutěží naše dcery, my jsme doprovod. Pokud si myslíte, že nám naše holčičky v kopcích nestačí, opak je pravdou. Tak jako děti mongolských nájezdníků jezdily na koni odmala, Majda a Týnka to mají stejně s kolem.

Na rozdíl od doby minulé, kdy byl výběr kol poněkud omezen a dalo se vybírat mezi favoritem a eskou, skládačkou, sobi a bmx, případně ukrajinou (Chceš-li znáti, co je dřina, kup si kolo Ukrajina), dnes trh hýří desítkami značek kol pro dospělé i děti a různým příslušenstvím, umožňujícím vzít s sebou na kolo i miminka.

A tak Majda s Týnkou zdolávaly tisícimetrové vrcholy v sedačce, ve vozíku Chariot, na dětském kole taženém tyčí TrailGator i gumicukem, aby nakonec na kolech pro dospělé šlapaly do strmých svahů samy. No a od té doby, co mají dobrá lehká karbonová kola, přestáváme jim pomalu stačit. Ještě nemají výdrž, po 40 kilometrech v kopcích jsou unavené, ale vyjedou a sjedou prakticky vše. Dávám tomu tak rok nebo dva, a spolu s mou milovanou paní se staneme pomalými důchodci, kteří svým vysportovaným dětem nebudou stačit.

Dnes byl deštivý den, nebo bych měl říci typický valašský letní den, kdy teplota kolísala od 15 do 18°C a jemně mžilo (může být i hůř, zažili jsme tu léto, kdy bylo 10°C, lilo jak z konve a doma jsme topili v kamnech). Co dělat? Doma jsme sedět nechtěli, vyrazili jsme tedy zdolat pár vékávéček. Naplánováno jsme měli 10, dobyli jsme 5.

Ty místní vyhlídky do kraje, to je něco neskutečného. Když v dáli vidíte Vizovické vrchy, Vsetínské a Moravsko-Slezské Beskydy i Malou Fatru, říkáte si, že nic krásnějšího jste snad v životě neviděli. No ale je to vykoupeno tvdou dřinou.

Dobrá zpráva je, že do pekárny v Novém Hrozenkově, kde pečou skvělý chléb, dovážejí od letoška frgály z Palačova. To jsme zjistili cestou zpět. A to jsou ty nejlepší frgály z celého Valašska. Zítra má být průtrž mračen. Mezi lidi se nám moc nechce, tak uvidíme, co podnikneme. Třeba se mi podaří dostat holky znovu na kolo, ikdyž by měl být odpočinkový den. Vyzkoušíme podruhé naše nové cyklopláštěnky Silvini.