BLOG


Jedeme na expedici
Expedice Valachy 2020, den první, 1.8.2020

Je úplně jedno, zda někam jedeme na víkend, na týden, nebo na tři. Množství věcí, které bereme s sebou je konstantní. Mění se jen časem. Zatímco před 10 lety jsme měli tašku cyklověcí + 1 tašku na osobu, teď vozíme 1 tašku cyklověcí a více tašek na osobu. Kapacita auta bohužel zůstává stejná. Protože stejným způsobem přibývá věcí doma, budeme muset kromě dodávky pořídit v nejbližší době i velký dům.



Je sobota a od rána balíme. Po naložení všech nezbytností vyjíždíme ve 14:45. Doba balení a nakládání do auta je rekordních 06:00 hodin, když od celkového času odpočítám snídani. A protože jsme se vyhnuli dálnici D1, kde bychom stáli do druhého dne, na Valašsku jsme byli po pouhých čtyřech a půl hodinách.

Slunce pralo do oken a osádka vozu kombinovala chlazení vozu stažením oken a klimatizací. Z klimatizace je angína, z průvanu zase strnutí šíje. Pokud chce člověk cestu ve zdraví přežít, musí obojí v kratších intervalech kombinovat. Angínu jsme nedostali nikdo, ale Pája má teď zánět těch úponů, které otáčejí hlavu. Otočit celá se může.

Po 40°C po cestě v údolí Vsetínské Bečvy teplota začala klesat. U kiosku u Balatonu v Novém Hrozenkově jsme pak seděli v bundách. Počasí je úžasné – ve dne 25°C, v noci 10°C. Prostě Valašsko.